maatjes in coronatijd

Hanneke was voor haar pensioen vormingswerker, HBO docente en manager bij verschillende gemeenten. Ze heeft veel met jongeren en vrouwen gewerkt en wilde als vrijwilliger graag met jonge vrouwen aan de slag. Ze is daarom Matchmentor en maatje van een statushouder geworden.

Lees het verhaal

Maatjes met een klik

Jan (82) en zijn maatje Wim kennen elkaar nu zo’n anderhalf jaar. Omdat Jan, behalve zijn zwager, geen sociale contacten (meer) heeft in Helmond, heeft hij contact opgenomen met Saske van de LEVgroep. Zij is op zoek gegaan naar een geschikt maatje. Ze hoefde niet lang te zoeken want Wim was al voor meerdere wijkbewoners een maatje.

Lees het verhaal

Corona en vrijwilligers

Er is natuurlijk veel veranderd in het vrijwilligerswerk van Anja bij Woonzorgcentrum Savant Rivierenhof. “De laatste maanden heb ik niks kunnen doen, in ieder geval niet binnen. Buiten zijn er wel wat acties geweest samen met een paar vrijwilligers. We hebben lakens gemaakt met teksten erop en een waslijn met shirtjes met hartjes erop. Hier hebben we mee rondgelopen en deze opgehangen. Ook op Koningsdag hebben we een actie gedaan."

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Hulp aan huis

Vanaf januari dit jaar maakt meneer Faber gebruik van de boodschappendienst Zorg en Gemak van LEVgroep. Faber is 67 jaar en zit moeilijk met vervoer. Door zijn ziekte kan hij niet goed lopen en mag hij niet zwaar tillen. Vrijwilligster Monica* doet voor hem elke week de boodschappen. Een kleine moeite en het geeft haar én meneer Faber een heel goed gevoel.

Lees het verhaal

Meedoen met beperking

Jan draagt vanaf dat hij drie jaar oud is een bijzondere eigenschap met zich mee, hij is namelijk volledig blind. Via zijn coach Koen van het Stadsleerbedrijf kwam Jan bij Perron 3 terecht. Daar luistert hij naar de verhalen van mensen, praat hij met ze en waar het kan, helpt hij ze ook. Dat is niet alleen voor de bezoekers van Perron 3 fijn maar ook voor Jan zelf. “In het begin had ik er moeite mee om contact te leggen met mensen. Maar die vaardigheid heb ik nu ook onder de knie.” Naast zijn werk voor Perron 3 heeft Jan een droom die hij, met hulp van het Stadsleerbedrijf, aan het realiseren is.

Lees het verhaal

Jacqueline luistert goed

Jacqueline is begonnen bij Savant Rivierenhof waar haar moeder in 1998 is gaan wonen. Ze ondersteunde in de vakanties en bij evenementen en is op een gegeven moment koffie gaan rondbrengen op zondagochtend. 

Lees het verhaal

Hart voor minima

Yvonne is vrijwilliger bij Stichting Hart voor Minima en bij Buurtpreventie Weverspark. Her en der levert ze nog hand- en spandiensten. Naast een opleiding die ze in Antwerpen volgt, probeert ze haar overige tijd nuttig te besteden. 

Lees het verhaal

Waltraud zingt graag

Waltraud werkt als vrijwilliger in de parochie in Helmond, bij de kapelgroep in Deurne en op de Natuurbegraafplaats Weverslo in Venray. “Bij de parochie in Helmond zing ik in het koor. We zijn met 25 man samen. We zingen niet alleen hier in de parochie maar ook op andere plekken. Het koor doe ik sinds 1985 en de kapelgroep in Deurne nu zo’n 15 jaar. Bij de Natuurbegraafplaats ben ik actief sinds mijn man is overleden, dat is sinds 2016. Ik ben gastvrouw en een aantal keren in de maand ben ik daar om mensen te ontvangen. Sinds dit jaar heb ik ingevoerd om één keer per maand een bakje troost te komen drinken.” 

Lees het verhaal

Anja van de knutselclub

Anja doet vrijwilligerswerk bij Savant Rivierenhof. Zij doet daar de knutselclub op woensdagmiddag, helpt mee op een andere middag en zit bij de activiteitencommissie, die activiteiten organiseert voor het hele verzorgingshuis.

Lees het verhaal

Duizendpoot Piet

Toen ik jong was, ben ik al begonnen met vrijwilligerswerk bij de KPJ in Stiphout. In 1972 ben ik met de jacht begonnen. Vroeger was de jacht schieten, het is nu meer beheer en schadebestrijding. Als een boer of de gemeente belt, komen wij in actie om weilanden of sportvelden konijnenvrij te houden. Die beestjes maken namelijk veel kapot. 

Lees het verhaal

Luurt in het Elkerliek

Luurt doet nu al 12,5 jaar vrijwillig patiëntenvervoer in het Elkerliek ziekenhuis. Hij brengt bijvoorbeeld patiënten van de ene naar de andere afdeling of naar een onderzoekskamer. 

Lees het verhaal

Theo uit Stiphout

Theo is vrijwilliger bij MOV Stiphout, Missie Ontwikkeling en Vereniging. MOV is begonnen als een missie comité dat werkte voor paters en broeders in Ghana, Tanzania en Kenia. Destijds stuurden ze kisten met hulpgoederen naar deze landen. In de jaren 80 is het comité een stichting geworden waar Theo al 30 jaar deel van uitmaakt, waarvan 20 jaar als voorzitter. Het afgelopen heeft hij zich een beetje teruggetrokken; hij is nog wel lid maar geen voorzitter meer. Hij is nog steeds bezig met allerlei commissies. 

Lees het verhaal

Janette en Nicaragua

Janette is secretaris van Stichting Helmond - San Marcos waar ze sinds 5 a 6 jaar betrokken is bij de organisatie. Begonnen op de achtergrond met het ondersteunen van de website en langzaam naar voren gekomen. “Van de tien vrijwilligers ben ik de jongste. We hebben de taken wel verdeeld maar niet erg officieel, wel de functies die verplicht zijn voor de Kamer van Koophandel zoals voorzitter, secretaris en penningmeester. Iedereen pakt bepaalde taken op maar er zijn geen vaste aanstellingen.”

Lees het verhaal

Joyce van de scouting

Joyce werkt zeven jaar als vrijwilliger bij de scouting in Brandevoort. Wat leuk is van dit vrijwilligerswerk is dat het een verlenging is van haar beroep. Joyce is namelijk lerares op OBS Brandevoort. “Ik vind het leuk om met kinderen om te gaan en dat kan als vrijwilliger bij de scouting in een meer ongedwongen sfeer. Ik vind het heerlijk om de kinderen te zien genieten. Wat ik van de kinderen er voor terug krijg, dat is het fijnste van alles. Het organiseren van de activiteiten doe ik graag. Ik werk met kinderen van 7 tot 11 jaar, waarvoor er iedere week weer een programma moet zijn. We organiseren ook een kamp, dat is echt super leuk om te doen!”

Lees het verhaal

Hans Petanqueclub Helmond

Huac Petanqueclub is een vereniging met ongeveer 80 leden in de leeftijd van 70 tot 95 jaar. Hans van den Heuvel is er vrijwilliger. “Iedere donderdagmiddag komen we met zo’n 30 a 40 man bij elkaar. Het is voor ons een wekelijks uitje waar we gezellig samen zijn. Elkaar ontmoeten staat voorop. Sommige leden kunnen fysiek niet meer mee, maar komen nog steeds voor de gezelligheid. Om de wedstrijden heen organiseren we ook leuke dingen, zoals een hapje eten.”

Lees het verhaal