Direct naar de inhoud van deze pagina

Luurt in het Elkerliek

We hebben veel tijd voor de pati├źnten

Luurt doet nu al 12,5 jaar vrijwillig patiëntenvervoer in het Elkerliek ziekenhuis. Hij brengt bijvoorbeeld patiënten van de ene naar de andere afdeling of naar een onderzoekskamer. 

“Via een vriendin van mijn vrouw ben ik bij het vrijwilligerswerk in het Elkerliek gekomen. Ik heb wel altijd feeling gehad met de zorg, dat moet je ook wel hebben denk ik. Ik doe dit twee middagen in de week en ik val af en toe in als het nodig is. We zijn met een grote groep, het is fijn om elkaar te helpen. Vrijwilligerswerk is natuurlijk niet vrijblijvend. Je gaat wel een verplichting aan; ze rekenen op je. Er zijn zo’n 50-55 patiëntenvervoerders. Het fijne vind ik de contacten met veel verschillende mensen. Dat is het leukste aan het doen van vrijwilligerswerk. Ook het contact met de andere vrijwilligers. Als je niet aan het werk bent, dan drink je samen koffie. Gemiddeld zijn we met zo’n 8 man, dat is heel gezellig.”

We hebben een speciale rol in het ziekenhuis

“We hebben een speciale rol, we hebben namelijk veel tijd voor de patiënten. Als je binnenkomt bij een patiënt dan zie je al aan iemands gezicht of iemand wel of niet wil praten. Dat is denk ik ook een stukje levenservaring. Van de OK of onderzoekskamers breng je patiënten terug naar de afdeling. Soms hebben patiënten iets ergs gehoord waardoor hun leven dan in een keer op z’n kop staat. Het is fijn dat wij dan tijd hebben om met zo’n patiënt te praten. Het is mooi werk. Je komt op heel veel afdelingen in het ziekenhuis. De leukste afdeling vind ik de couveuse afdeling. Dat komt misschien omdat ik opa ben. Als je moeders daar naartoe mag brengen, is het meestal feest, dat is heel leuk.” 

“Als je ook vrijwilligerswerk wilt doen, moet je bedenken dat we op deze wereld zijn om elkaar te helpen. Iets doen voor een ander, maakt niet uit wat. Iedereen die in staat is om iets te doen, zou dat moeten doen, vind ik. Toen ik gestopt ben met werken, heb ik eerst leerlingen begeleid. Ook heb ik als vrijwilliger reizen georganiseerd. Nu doe ik dat nog steeds samen met een vriend. We gaan naar Egypte, Israël, Jordanië, etc. Binnenkort gaan we weer met een groep naar Jordanië, er gaan zo’n 30 mensen mee. We huren daar dan een Nederlandse gids in om ons rond te leiden. Zo’n grote reis doen we één  keer per jaar. Vrijwilligerswerk levert je heel veel op, ook veel levenservaring. Als je net als ik 75 jaar bent en dit allemaal nog kan doen, daar moet je dankbaar voor zijn.”  

Vrijwilligerswerk levert je veel levenservaring

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen