Maatjes met een klik
Jan (82) en zijn maatje Wim kennen elkaar nu zo’n anderhalf jaar. Omdat Jan, behalve zijn zwager, geen sociale contacten (meer) heeft in Helmond, heeft hij contact opgenomen met Saske van de LEVgroep. Zij is op zoek gegaan naar een geschikt maatje. Ze hoefde niet lang te zoeken want Wim was al voor meerdere wijkbewoners een maatje.
Jan: “Saske heeft ons vorig jaar aan elkaar voorgesteld. Je merkt snel genoeg of er een klik is. Die was er want we hebben dezelfde interesses.” Wim vertelt: “Meestal vraag ik in een eerste gesprek wat de ander er van verwacht. Jan verwacht niet meer dan dat er af en toe iemand even op bezoek komt. Samen een kopje koffie drinken en in ons geval een sigaretje roken, en gewoon wat kletsen met elkaar. We hebben genoeg gespreksstof. We houden van sport en daar is altijd wel wat over te vertellen.”
We hebben dezelfde interesses
Wekelijks een praatje
Ze kijken niet samen naar sportwedstrijden omdat hun afspraken altijd vast op de donderdagochtend zijn. Verder dan een praatje gaan de bezoeken niet. Ze gaan niet wandelen of samen iets ondernemen, dat is ook niet hun bedoeling. Beiden zijn niet zo goed ter been en Jan heeft genoeg aan een praatje op een vast moment in de week. Hij is 25 jaar geleden voor de liefde naar Helmond gekomen. Samen hebben ze in deze fijne flat in Helmond-Oost gewoond, waar hij nu nog alleen woont. Zijn vrouw is zes jaar geleden ziek geworden en twee jaar geleden is zij gestorven. Zijn kinderen wonen in Heerlen en sociale contacten heeft hij in Helmond niet meer.
“Dat Wim elke week bij me op bezoek komt, bevalt me wel. Het breekt een beetje de week. Hij komt op donderdag dat is mooi in het midden van de week. Mijn hulp komt om de week op maandag, daar heb ik ook altijd een gezellig praatje mee. Ik vind het echt fijn dat Wim steeds langskomt.”


Met elk maatje een ander contact
Wim is al ruim vier jaar maatje voor verschillende mensen in de wijk. “Ik zocht destijds zelf iets om buiten de deur te komen. Ik had toen nog geen hond. Als ik om acht uur opstond om mijn medicatie in te nemen, had ik nogal eens de neiging om terug naar bed te gaan. Daarom heb ik me aangemeld voor het maatjesproject. Het leek me leuk om op die manier bij verschillende mensen te komen en hen daarmee een plezier te doen. Met Jan praat ik over sport en politiek, met een ander maatje tap ik moppen en praten we over vroeger. Ieder mens heeft andere interesse en met iedereen is er weer een andere klik.”
Pas had Wim een maatje waar het niet zo goed mee klikte. Een oudere dame die andere interesses had. “Naar mijn andere maatjes ga ik fluitend omdat het echt gezellig is, maar bij deze mevrouw zag ik er tegenop. Als er geen klik is, dan werkt het helaas niet.” In dit soort gevallen gaat LEVgroep op zoek naar een betere match. Daarom is het belangrijk dat er voldoende mensen maatje willen zijn.
Maatje zijn is ook goed voor mezelf
Maatje zijn is leuk en zinvol
“Maatje zijn vind ik leuk om te doen. Je helpt er mensen echt mee. Er komt een tijd dat ik zelf ouder ben en niet meer de deur uit kan. Dan zou ik het ook fijn vinden als anderen bij mij langs komen. Zo lang ik anderen kan helpen, dan doe ik dat. Het is bovendien goed voor me. Ik heb wat om handen, blijf in beweging en heb gezellige gesprekken. Gemiddeld heb ik drie a vier maatjes, ik wil graag een dag in de week vrij houden. Ik moet tenslotte zelf ook mijn dingen doen, zoals de boodschappen en een beetje opruimen.”
Zou je het ook leuk vinden om een maatje te zijn voor iemand in jouw wijk? LEVgroep is altijd op zoek naar maatjes voor mensen die weinig contacten hebben. Veel van de oproepen vind je bij de hulpvragen, maar je kunt ook contact opnemen met jouw wijkteam.