Direct naar de inhoud van deze pagina

Theo uit Stiphout

Vrijwilliger in hart en nieren

Theo is vrijwilliger bij MOV Stiphout, Missie Ontwikkeling en Vereniging. MOV is begonnen als een missie comité dat werkte voor paters en broeders in Ghana, Tanzania en Kenia. Destijds stuurden ze kisten met hulpgoederen naar deze landen. In de jaren 80 is het comité een stichting geworden waar Theo al 30 jaar deel van uitmaakt, waarvan 20 jaar als voorzitter. Het afgelopen heeft hij zich een beetje teruggetrokken; hij is nog wel lid maar geen voorzitter meer. Hij is nog steeds bezig met allerlei commissies. 

“We zamelen geld in bijvoorbeeld door de sponsorloop bij de basisscholen De Lindt en St Trudo en de Wilhelminaschool. Ik heb ook jaren in de gemeenteraad gezeten. Daar hadden we een commissie internationale betrekkingen dat geld vrij maakte om goede doelen in derde wereld landen te steunen. Van de gemeente hebben we nu weer geld toegezegd gekregen. We organiseren elke 4 of 5 jaar in Stiphout de jaarlijkse fietsvierdaagse en we hebben jarenlang de boekenmarkt georganiseerd. Hier zijn we een paar jaar geleden mee gestopt, dat werd te zwaar. Verder collecteren we, organiseren we vlooienmarkten en sponsoren Stiphoutse ondernemers ons.”

We komen op allerlei manieren aan geld

Met het geld ondersteunt MOV kleinschalige projecten in de genoemde Afrikaanse landen, zoals scholen en ziekenhuizen. Er zijn in die landen geen Stiphoutse mensen meer, maar ze werken met betrouwbare lokale contactpersonen die goed onderbouwde projecten indienen.

“We gaan om de beurt daar zelf een keer naartoe, dat betalen we zelf. Ik heb de laatste keer mijn kleinzoon meegenomen, ook om de nieuwe generatie wat mee te geven. Er zijn zo’n 10/12 vaste vrijwilligers, maar als we iets organiseren dan halen we er altijd mensen bij. Zo bereiken we ook veel meer mensen. Bij collectes langs de deuren helpen bijvoorbeeld ongeveer 40 vrijwilligers mee. Op deze groep kunnen we altijd terugvallen. Ook bij de vlooienmarkt zijn veel vrijwilligers betrokken.”

“Het leukste aan vrijwilligerswerk is het iets doen voor een ander. De sociale kant spreekt mij heel erg aan. Wij zorgen er voor dat de jongens en meisjes in deze landen onderwijs kunnen volgen en de armoede wordt uitgebannen. Dat is heel mooi om aan bij te dragen.”

Ik doe sinds mijn 20e al vrijwilligerswerk

Naast MOV is Theo ook altijd vrijwilliger geweest bij Stiphout Vooruit waar hij onlangs nog ere lid is geworden. Hij heeft vrijwilligerswerk gedaan bij Wielerronde de Peel, dat hij ook mee heeft opgezet en bij de Fanfare en de carnavalsvereniging in Stiphout. “Altijd heb ik vrijwilligerswerk gedaan, sinds mijn 20ste al.”

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen