Direct naar de inhoud van deze pagina

Voor ouders

Een Maatschappelijke Stage is een vorm van leren binnen of buiten school, waarbij leerlingen door middel van vrijwilligersactiviteiten kennis maken met allerlei aspecten en onderdelen van de samenleving. Zo leren zij verantwoordelijkheid te dragen voor maatschappelijke belangen. Met een stage in het vrijwilligerswerk verbreden jongeren hun interesses en maken ze kennis met verschillende aspecten van de samenleving. De maatschappelijke stage is voor alle middelbare scholieren verplicht gesteld. Het is een voorwaarde om een diploma te kunnen behalen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een arbeidsoriëntatie en een maatschappelijke stage?

  • Een maatschappelijke stage is niet gericht op een beroep, maar is bedoeld om de leerlingen te laten ervaren wat vrijwilligerswerk is en een zinvolle bijdrage te leveren aan de samenleving
  • De arbeidsoriëntatie kan een leerling bij een bedrijf doen, een maatschappelijke stage wordt altijd vervuld bij een niet-commerciële organisatie

Alle middelbare scholieren in Helmond moeten 30 uur maatschappelijke stage uitvoeren. De stagecoördinatoren van de school helpen de leerlingen met het zoeken naar een stageplek. Vooraf aan hun stage levert iedere leerling een stagecontract in. Op hun stageplek worden de leerlingen vervolgens begeleid door een medewerker van de organisatie, die de leerlingen beoordeelt tijdens en na afloop van de stageperiode. De stage wordt afgerond met het maken van een stageverslag.

Op iedere school is een maatschappelijke-stagecoördinator waar contact mee opgenomen kan worden voor vragen of meer informatie.